табела

табела
вывеска
* * *
фи́рма, табе́ла ж
вывеска

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Смотреть что такое "табела" в других словарях:

 • табела — (лат. tabella) 1. таблица среден преглед на податоци, прегледно направен список по рубрики 2. комп. кај програмите за управување со бази на податоци: основна структура што се состои од дводимензионален распоред на вертикални колони и хоризонтални …   Macedonian dictionary

 • табела — същ. пътепоказател, знак, фирма, реклама …   Български синонимен речник

 • валвациона табела — фин. список на разни видови пари со назначување на нивната вредност …   Macedonian dictionary

 • фат — (анг. FAT, скр. од file allocation table табела за распоред на фајлови) комп. во МС ДОСоколина: скриена табела во која се чуваат информации за тоа како и каде се снимени фајловите во кластерите на флопи диск или на тврд диск самата табела е… …   Macedonian dictionary

 • кодна страница — (анг. code page) комп. кај оперативните системи МС ДОС и ОС/2: табела од знаци што оперативниот систем ги користи за испис на податоци на видеодисплејот постојат два вида табели: едната содржи множество од знаци вградени во РОМ меморијата на… …   Macedonian dictionary

 • графичко прикажување — сликовито, цртежно прикажување на резултатите добиени од проучување на некои факти, кое, место броеви и низи броеви (табела), ги прикажува добиените резултати со помошта на цртежи и просторни слики подвидови: дијаграм, картогарм и др …   Macedonian dictionary

 • детерминанта — (лат. determinare одреди/одредува) 1. фил. фактор од пресудно значење за развојот и правецот на некој настан 2. мат. збир на броеви распоредени во табела според посебни правила што служи како помошно средство за решавање на равенки 3. мн. биол.… …   Macedonian dictionary

 • индексирање — (анг. indexing) комл. користење на индекси за пристап кон податоците во некое поле или табела …   Macedonian dictionary

 • колона — (итал. colonna) 1. арх. столб 2. вој. строј чија должина е поголема од ширината или еднаква со неа поредок на распоред на војска при кој неколку одделенија се наоѓаат едно зад друго на определено растојание 3. група луѓе, животни или предмети што …   Macedonian dictionary

 • табеларен — (лат. tabellarius) прегледен прикажан и среден по рубрики во вид на табела …   Macedonian dictionary

 • знак — същ. белег, признак, отличие същ. образ, следа, печат, дамга, нишан същ. символ, емблема същ. знамение, предвещание, личба, предзнаменование, поличба същ. сигнал, известие същ. обозначение, название, наименование, значени …   Български синонимен речник


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»